EU ukončila s Portugalskem řízení kvůli nadměrnému schodku

16.06.2017
Euroskop, čtk

Ministři financí Evropské unie dnes oficiálně ukončili s Portugalskem disciplinární řízení kvůli nadměrnému rozpočtovému deficitu. Lisabon svým partnerům slíbil pokračovat v reformách na podporu hospodářského růstu a zároveň udržovat zdravé veřejné finance, uvedlo portugalské ministerstvo financí. Země byla v disciplinárním režimu od roku 2009 a po dluhové krizi se jí podařilo rekordní schodky výrazně snížit.

Ministři rozhodli ukončit řízení s Lisabonem poté, co takový krok 22. května doporučila Evropská komise. Loni schodek Portugalska klesl poprvé za dobu členství této země v EU pod hranici tří procent hrubého domácího produktu (HDP), kterou EU stanovuje jako maximum.

Portugalsko loni snížilo svůj rozpočtový deficit o více než polovinu na dvě procenta HDP a překonalo cíl dohodnutý s EU na 2,5 procenta. Byl to nejnižší schodek Portugalska od roku 1975 a Lisabon jej dosáhl pouhé dva roky od překonání dluhové krize. V krizovém roce 2010 deficit vystoupil na téměř deset procent ročního výkonu ekonomiky a ještě předloni schodek činil 4,4 procenta HDP.

Portugalsko v roce 2014 opustilo záchranný program, o který v roce 2011 požádalo Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) a v jehož rámci dostalo celkem 78 miliard eur. Podařilo se mu to po Irsku jako druhé zemi zasažené dluhovou krizí v eurozóně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek