Ve Varšavě se koná summit zemí V4 a Beneluxu

19.06.2017
Euroskop, čtk

V polské metropoli se dnes po poledni setkají šéfové vlád zemí Beneluxu, tedy Belgie, Nizozemska a Lucemburska, a visegrádské čtyřky (V4), tedy Česka, Maďarska, Polska a Slovenska. Za Česko se schůzky zúčastní Bohuslav Sobotka.

Lucemburský premiér Xavier Bettel při květnové Sobotkově návštěvě uvedl, že varšavská schůzka bude příležitostí objasnit některé kroky a názory zemí V4, které Benelux „skutečně trošku nechápe“. Narážel tím zjevně na odmítavý postoj skupiny k přerozdělování uprchlíků v zemích EU.

Premiéři zemí V4 a Beneluxu mají jednat o budoucnosti Evropské unie, o podmínkách odchodu Velké Británie z EU, o vnitřním trhu a volném pohybu osob, jakož i o společné bezpečnostní a obranné politice, o Východním partnerství, vztazích s Ruskem a o migraci.

Šéfové vlád V4, tedy Sobotka, Viktor Orbán, Beata Szydlová a Robert Fico se následně sejdou k separátnímu jednání, aby probrali priority maďarského předsednictví V4, které Budapešť přebírá od Varšavy od příštího měsíce. Jednat mají také o nadcházejícím summitu EU v Bruselu. „Za dobu polského předsednictví jde už o šestý společný summit na úrovni předsedů vlád zemí V4,“ připomněl mluvčí české vlády Martin Ayrer.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek