Macron získal většinu ve druhém kole voleb ve Francii

19.06.2017
Euroskop, čtk

Centristické hnutí Republika v pohybu (REM) francouzského prezidenta Emmanuela Macrona získalo většinu křesel v dolní komoře francouzského parlamentu. Podle zpřesňovaných volebních výsledků ministerstva vnitra REM obdrželo v nedělním, druhém kole parlamentních voleb 308 z 577 parlamentních mandátů a spolu se spojenci z formace MoDem obsadí 350 křesel. Přitom průzkumy mu dávaly naději aspoň na dalších sto poslanců. Na vině je podle všeho i rekordně nízká účast voličů, která předběžně nedosáhla ani 44 procent.

Socialisté, kteří dosud parlamentu dominovali, mají 29 poslanců, pravicoví Republikáni 113. Krajně levicová strana Nepodrobená Francie obsadí 17 křesel, nacionalistická Národní fronta osm.

V parlamentu zasedne 424 nováčků. Premiér Édouard Philippe má dnes oznámit demisi své vlády a nové složení kabinetu by mělo být jasné do několika dní. Počítá se s tím, že si Philippe premiérské křeslo udrží. Bývalý bankéř a ministr hospodářství minulé socialistické vlády Macron chce s pomocí svých poslanců prosadit reformy, k nimž patří zákon o morálce a etice v politice, posílení pravomocí bezpečnostních složek v boji proti terorismu nebo zpružnění pracovního práva a posílení Francie v rámci Evropy.

Nízká volební účast představuje rekord za posledních skoro 60 let, kdy funguje ve Francii poloprezidentský systém vládnutí známý pod názvem pátá republika. Přisuzuje se to jednak všeobecně rozšířenému přesvědčení, že vítězství hnutí Republika v pohybu prezidenta Emmanuela Macrona je jisté, jednak letnímu počasí. Denní teploty v neděli překračovaly 30 stupňů Celsia a mnoho lidí se jelo raději koupat. Podle televize BFM „mnoho Francouzů vyměnilo volební lístky za plavky“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek