Země V4 a Beneluxu jednaly o migraci, bezpečnosti či brexitu

20.06.2017
Euroskop, čtk

Spor o přerozdělování uprchlíků mezi členskými státy Evropské unie se dostal na jednání pondělní varšavské schůzky šéfů vlád zemí Beneluxu (Belgie, Nizozemska a Lucemburska) a visegrádské čtyřky (V4), tedy Česka, Maďarska, Polska a Slovenska. Sedmička premiérů ale našla i styčné body skýtající šanci na spolupráci při přeměnách Evropské unie po nadcházejícím odchodu Británie.

„Velmi si vážím toho, že premiéři Beneluxu přijeli do Varšavy. Pro ně to nebylo jednoduché z pohledu veřejného mínění, protože velmi často se na západě vede kampaň proti V4 v souvislosti s odlišným pohledem na řešení migrační krize,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka. Bylo by ale podle něj velkou chybou, kdyby se vztahy v Evropě omezovaly jen na to, kdo je pro anebo proti kvótám na uprchlíky.

„Je důležité spolu hovořit, i když nesouhlasíme,“ poznamenal šéf lucemburské vlády Xavier Bettel – a spolu se svým belgickým kolegou Charlesem Michelem připomněl i základní význam demokracie a právního státu v Evropské unii, aniž se přímo zmínil o kontroverzní politice šéfa maďarské vlády či polského kabinetu premiérky Beaty Szydlové.

Maďarský premiér Viktor Orbán vidí povzbudivé styčné body ve shodném pohledu na potřebu chránit vnější hranice EU a na potřebu od počátku rozlišovat mezi migranty a uprchlíky či na seznam bezpečných zemí, kam lze běžence vracet. Sobotka zdůraznil, že V4 a Benelux se shodly na tom, že Evropa se musí více věnovat bezpečnosti a obraně. Mají rovněž společný zájem na tom, aby brexit co nejméně poškodil export a občany EU žijící v Británii.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek