Barnier a Davis se shodli na podobě jednání o brexitu

20.06.2017
Euroskop, čtk

Na tři okruhy týkající se práv občanů, finančního vyrovnání a zbývajících záležitostí bude rozdělena začínající první fáze rozhovorů o odchodu Británie z Evropské unie. Dohodli se na tom v pondělí v Bruselu při úvodní schůzce vyjednavači Michel Barnier za unii a David Davis za britskou stranu, kteří také domluvili předpokládaný časový plán první části.

Pro obě strany je prioritou co největší snížení nejistot především pro občany EU v Británii a pro Brity v EU a snaha zachovat jejich stávající práva. Druhou prioritou pro Barniera a Unii je dosažení dohody o finančním vyrovnání, tedy o tom, aby Britové dodrželi své finanční závazky, které na sebe vzali jako členská země EU.

Jistým způsobem stranou byla v pondělí z jednání vydělena třetí priorita EU pro první fázi rozhovorů, tedy situace kolem hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou. Problematice, která má důsledky pro irský mírový proces, se budou intenzivně věnovat přímo nejbližší spolupracovníci hlavních vyjednavačů.

Vyjednavači se sejdou každé čtyři týdny

Oba vyjednavači byli po pondělní schůzce optimističtí. Zdůraznili, že dohoda, která je jejich cílem, má být spravedlivá a výhodná pro obě strany. Podle Barniera je takový výsledek možný a výrazně lepší než případný rozchod bez domluvy.

Dojednán byl předběžný časový rozvrh jednání, předpokládající čtyřtýdenní jednací cyklus. Vyjednavači by se tak se srpnovou přestávkou měli opět sejít v týdnu od 17. července, 18. září a 9. října.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek