Sobotka se sejde s premiéry Rakouska a Slovenska

21.06.2017
Euroskop, čtk

Premiér Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek sejde v Brně se svými protějšky z Rakouska a Slovenska Christianem Kernem a Robertem Ficem. Kromě jednání o vzájemné spolupráci se budou zabývat i summitem Evropské unie, který se ve čtvrtek a v pátek koná v Bruselu a na který se všichni tři politici po schůzce přesunou.

Premiéři budou diskutovat o regionální spolupráci, kde bude významným prvkem plánování a stavba přeshraničních dopravních projektů. Věnovat by se měli také oblasti vzdělávání a vymění si zkušenosti se zaváděním takzvaného průmyslu 4.0, tedy s rozšiřováním digitalizace v tradičních průmyslových odvětvích.

Debata se ale povede i o tématech evropského summitu, kde bude hrát významnou úlohu otázka migrace. Rakousko v minulosti zastávalo odlišný postup než Česko a Slovensko ohledně přijímání uprchlíků, v posledním roce a půl se ale přiklonilo k omezování počtu přijatých migrantů a k posílení ochrany hranic. Na vojenské a policejní spolupráci při ochraně hranic se tento týden dohodli v Praze i ministři obrany Česka a Rakouska Martin Stropnický a Peter Doskozil.

Trojice premiérů bude mluvit také o společné obraně EU a o boji proti terorismu, což jsou témata, kterými se bude zabývat i summit v Bruselu. Na něm se povedou diskuse o budoucím uspořádání unie po odchodu Británie a do této oblasti spadá i přestěhování evropských agentur, které dosud v Británii sídlí. Česko, Slovensko a Rakousko mají v této záležitosti protichůdné zájmy. Ćesko má zájem o získání Evropského bankovního úřadu (EBA), Slovensko usiluje o Evropskou lékovou agenturu (EMA). Vídeň projevila zájem o obě agentury.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek