Řecko by se podle Tsiprase mohlo brzy vrátit na trh dluhopisů

22.06.2017
Euroskop, čtk

Řecko by už brzy mělo být připraveno k návratu na trhy dluhopisů. Na středečním zasedání vlády to prohlásil řecký premiér Alexis Tsipras. Atény by emisí státních dluhopisů otestovaly důvěru investorů k této zadlužené zemi poprvé od roku 2014. Možnost návratu na trhy je podle Tsiprase jedním z výsledků posledního zasedání ministrů financí eurozóny.

Euroskupina minulý týden rozhodla, že Řecko bude moci ze záchranného fondu eurozóny ESM dostat novou část úvěru z třetího záchranného programu v sumě 8,5 miliardy eur (223 miliard Kč), aby bylo schopno příští měsíc vyrovnat splatné dluhy. Ministři rovněž uvedli, že přijmou další kroky ke zmírnění řeckého dluhu hned po skončení nynějšího programu v příštím roce.

Tržní výnosy desetiletých řeckých vládních dluhopisů od dohody eurozóny ze čtvrtka minulého týdne klesly o zhruba 0,3 procentního bodu a nyní se pohybují kolem 5,5 procenta. Jsou tak na nejnižší úrovni od září 2014.

„Očekávám, že v nadcházejícím období bude pokles výnosů pokračovat, takže velmi brzy budeme moci uskutečnit za dobrých podmínek náš první test na trzích,“ citovala Tsiprase agentura Reuters. Pokles výnosů je podle něj „jasný kritériem důvěry“ investorů.

Premiér dodal, že ministři zemí eurozóny se rovněž shodli na podpoře návratu Řecka na trhy. Cílem je, aby Atény byly hned po skončení záchranného programu schopny refinancovat své dluhy emisemi nových dluhopisů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek