Summit EU bude jednat o bezpečnosti či přesunu agentur

22.06.2017
Euroskop, čtk

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie se dnes sejdou v Bruselu na pravidelném unijním summitu. Schůzka bude dvoudenní; dnes je na programu diskuse o posilování evropského boje s terorismem či o zlepšování schopností v obraně a bezpečnosti. Lídři unie se ale nevyhnou ani debatě o vývoji v jednáních o britském odchodu z EU.

Jednou z věcí, které budou večer řešit – už bez britské premiérky Theresy Mayové – šéfové států a vlád ostatních 27 unijních zemí, je způsob, jak vyřešit přesun dvou unijních agentur z Londýna. Věc zatím členské státy rozděluje.

Po úvodním jednání s šéfem europarlamentu Antoniem Tajanim se dnes budou prezidenti a premiéři bavit o boji s terorismem a o způsobech, jak bránit radikalizaci například na internetu.

Mluvit se bude také o posilování unijní kooperace v obraně a bezpečnosti. EU směřuje k takzvané posílené strukturované spolupráce mezi těmi státy, které mají o věc zájem.

U pracovní večeře by se poté mělo hovořit o mezinárodní problematice od evropské reakce na vývoj ukrajinské krize po vztahy s Čínou či Tureckem. EU také potvrdí, že navzdory americkému rozhodnutí odstoupit od pařížské klimatické dohody hodlá být Evropa v této oblasti dál lídrem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek