Tusk připustil, že by Británie mohla zůstat v EU

22.06.2017
Euroskop, čtk

Předseda Evropské rady Donald Tusk dnes připustil, že i přes zahájení vyjednávání o britském odchodu z EU by Británie ještě mohla zůstat členskou zemí bloku. Na tiskové konferenci prohlásil, že svým britským přátelům, kteří se na takovou možnost ptají, odpovídá, že EU byla zbudována díky snům, které se nejprve zdály být nemožné.

„Takže, kdo ví? Můžeš říkat, že jsem snílek, ale nejsem jediný,“ pomohl si Tusk citátem známé písně Imagine britského hudebníka a skladatele Johna Lennona. Rozhovory o britském odchodu z EU naplno začaly v pondělí, skoro rok poté, co britští občané o věci rozhodli v referendu.

„Je to ten nejsložitější proces, na který je ale EU dobře připravena,“ řekl dnes Tusk o rozhovorech na společné tiskové konferenci s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem. Předseda vrcholných unijních schůzek připomněl, že už nyní jsou slyšet různé předpovědi o výsledku rozhovorů o brexitu.

Zahájené vyjednávání o britském konci v EU bude dnes večer jedním z témat unijního summitu v Bruselu. Vrcholní představitelé zemí bloku se nejprve budou se svou britskou kolegyní Theresou Mayovou bavit o vývoji v Británii po nedávných parlamentních volbách, Mayová by také mohla nastínit, s jakým návrhem chce Londýn přijít v otázce zajištění práv občanů EU v Británii po brexitu.

Už bez Mayové si ostatních 27 prezidentů a premiérů dnes večer vyslechne informaci unijního vyjednavače Michela Barniera o začátku brexitového rokování.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek