Sobotka, Fico a Kern jednali o migraci i rozvoji infrastruktury

22.06.2017
Euroskop, čtk

Slovenský premiér Robert Fico navrhuje k diskusi o migraci do EU využívat menší skupiny členských zemí unie. Fico to dnes řekl v Brně na setkání s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a rakouským kancléřem Christianem Kernem. Formát sedmadvaceti zemí nepovažuje slovenský politik za vhodný pro detailní diskusi o migrační krizi, na niž EU není s to nalézt adekvátní odpověď.

Diskuse na menší platformě může pomoci zlepšit vzájemné chápání postojů jednotlivých zemí a nalézt výhodné a efektivní řešení pro všechny, míní Fico, který na tiskové konferenci uvedl jako příklad vhodné platformy Visegrádskou čtyřku nebo právě slavkovský formát. V jeho rámci dnes podruhé jednali český, slovenský a rakouský premiér.

Kromě migrace se trojice bavila o plánování železniční infrastruktury. „Naše vláda se posunula, protože jsme po letech diskusí schválili koncepční dokument rozvoje vysokorychlostní železnice. Ta by měla zrychlit propojení mezi Prahou, Brnem, Vídní a Bratislavou. Dohodli jsme se, že by se častěji měli scházet naši železniční experti, abychom byli schopní koordinovat dlouhodobé investiční plány mezi našimi zeměmi,“ prohlásil český premiér.

Dalšími tématy bylo duální vzdělávání, situace na trhu práce s ohledem na nedostatek kvalifikovaných pracovníků, ale i digitalizace průmyslového odvětví. „Chceme do budoucna koordinovat naše postoje ke klíčovým evropským otázkám, které ovlivní naši budoucnost,“ doplnil český premiér.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek