Mayová má navrhnout, jak chránit práva občanů EU po brexitu

22.06.2017
Euroskop, čtk

Britská premiérka Theresa Mayová hodlá dnes večer na summitu EU v Bruselu svým kolegům z dalších zemí unie nastínit, jak Londýn navrhuje po brexitu zachovat práva unijních občanů v Británii. Německá kancléřka Angela Merkelová dnes při příchodu na vrcholnou unijní schůzku označila tuto otázku za prioritu v jednáních, která se naplno rozběhla teprve toto pondělí, tedy téměř rok od chvíle, kdy Britové o odchodu z EU rozhodli v referendu.

Zajištění práv evropských občanů v Británii – a Britů v EU – poté, co země na jaře 2019 odejde z EU, je pro unijního vyjednavače Michela Barniera základní prioritou v diskusích s jeho protějškem Davidem Davisem.

Mezi záležitosti k řešení ovšem patří například otázka, pro které kategorie lidí z jiných zemí EU a od kdy budou záruky práv platit – zda až od okamžiku brexitu či třeba jen pro ty, kdo byli legálně v Británii v době, kdy na konci března Londýn formálně oznámil záměr z EU odejít. Unie také míní, že by se na tato práva měla dál vztahovat pravomoc unijního soudu, což je pro Londýn jen těžko přijatelné.

„Předpokládám, že dostaneme prvotní informace o tom zahřívacím kole jednání, které se konalo teď v pondělí,“ podotkl český premiér Bohuslav Sobotka.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek