O přesunu agentur EU z Londýna se rozhodne až v listopadu

23.06.2017
Euroskop, čtk

Lídři zemí Evropské unie ve čtvrtek v Bruselu posunuli o měsíc termín rozhodnutí o tom, do kterých evropských měst se po odchodu Británie z EU přesunou z Londýna dvě tam nyní sídlící unijní agentury. Novinářům to po prvním dni summitu řekl český premiér Bohuslav Sobotka. Rozhodnutí, které původně mělo být učiněno v říjnu, má nyní padnout v listopadu.

Česko patří spolu s Německem či Lucemburskem mezi země, které mají zájem o převzetí Evropského bankovního úřadu (EMA). Z Londýna se musí do jara 2019, kdy Británie unii opustí, přesunout také daleko větší Evropská léková agentura (EMA), o tu mimo jiné projevili zájem Slováci.

Prezidenti a premiéři unijní osmadvacítky se tímto způsobem pokouší odblokovat pat, kdy se diplomaté ani jejich ministři zatím nedokázali shodnout ani na způsobu, jak o nových sídlech pro obě agentury rozhodnout. Vybírat by se mělo na základě kritérií, mezi nimiž je například kvalita zázemí pro zaměstnance agentur i jejich rodinné příslušníky. Brán by mohl být ale ohled třeba také na geografickou polohu uchazečské země či fakt, zda stát už některou agenturu hostí.

Nyní mají země unie do konce července čas na předložení svých konkrétních návrhů, do konce září se k nim vyjádří Evropská komise. Následně o věci členské státy rozhodnou v listopadu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek