Evropští členové G20 se před summitem sejdou v Berlíně

29.06.2017
Euroskop, čtk

Ladit noty pro červencový summit zemí G20 budou dnes v Berlíně členové tohoto uskupení předních světových ekonomik z řad Evropské unie. Pod vedením německé kancléřky Angely Merkelové, jejíž země nyní skupině G20 předsedá, budou jednat zřejmě především o otázkách volného obchodu, boje proti klimatickým změnám nebo proti terorismu.

Témata jednání by Merkelová měla naznačit už při svém ranním projevu v parlamentu, který má být věnován budoucnosti Evropské unie a právě summitu zemí G20, který se uskuteční 7. a 8. července v severoněmeckém Hamburku.

Dopoledne šéfku německé vlády čeká bilaterální jednání s britskou premiérkou Theresou Mayovou, v poledne se k nim přidají ostatní účastníci schůzky: šéfové Evropské komise a Evropské rady Jean-Claude Juncker a Donald Tusk, francouzský prezident Emmanuel Macron a italský premiér Paolo Gentiloni. Jednání budou přítomní také premiéři Španělska, Nizozemska a Norska. Španělsko je stálým hostem summitů G20, Nizozemsko a Norsko jsou letos pozvané jako partnerské země.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek