V červenci bude Británie s EU řešit finanční vyrovnání

30.06.2017
Euroskop, čtk

Druhé kolo vyjednávání o podobě britského odchodu z Evropské unie, které se v Bruselu bude konat ve druhé polovině příštího měsíce, se má zabývat také otázkou vyrovnání finančních závazků Londýna vůči EU. Plyne to z informací ČTK. Aby jednání mohla být na podzim posunuta do další fáze, je klíčovou podmínkou ostatních 27 zemí EU alespoň rámcové porozumění v této věci spolu se zachováním stávající úrovně práv občanů zemí EU v Británii také po 29. březnu 2019.

Evropská unie trvá na tom, aby Británie dodržela všechny své finanční závazky, které na sebe jako členská země unie vzala. Diplomaté v Bruselu uvádí, že klíčová je v této věci především dohoda na tomto principu samotném a také domluva na způsobu, jak se přesné výše částky vlastně dopočítat. Odhad ze strany Evropské komise zatím diplomaté neslyšeli, média nejčastěji píší o 60 až 100 miliardách eur (1,6 až 2,7 bilionu Kč).

Dohoda v této věci by se tak podle mandátu, který od členských zemí dostal unijní vyjednavač Michel Barnier, měla týkat britských příspěvků do rozpočtu EU ve stávajícím víceletém finančním rámci. „Měl by být dohodnut způsob splátek, aby se zmenšil dopad odchodu na rozpočet unie a její členské země,“ stojí v mandátu pro Barniera.

Zohledněny ve výpočtu výše konečného finančního vyrovnání mají být také britské podíly v nejrůznějších unijních institucích jako je Evropská investiční banka či Evropská centrální banka a zapojení Londýna do mimorozpočtových finančních nástrojů unie, třeba do rozvojových fondů či pomoci Turecku se zvládáním migrační krize.

Britská strana zatím v nedávném prvním kole rozhovorů o brexitu svou představu řešení tohoto bodu diskuse nenabídla. Její zástupci především zjišťovali, jak přesně unijní vyjednávací tým svou pozici myslí. Veřejně ale z Británie dosud znělo odmítání evropského požadavku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek