Evropské země G20 podpořily boj proti oteplování a protekcionismu

30.06.2017
Euroskop, čtk

Evropské členské země uskupení G20 se ve čtvrtek v Berlíně vyslovily pro naplňování Pařížské dohody o klimatu a pro mezinárodní obchod bez protekcionismu. Na společné tiskové konferenci po jednání to řekli mimo jiné německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron. I přes rozdíly v těchto oblastech chtějí hledat společnou řeč se Spojenými státy.

„Existují rozdíly v různých otázkách a na druhé straně jsou věci společné,“ řekla Merkelová ke vztahu s USA vedenými prezidentem Donaldem Trumpem. Na jedné straně přitom zmínila boj proti klimatu nebo vztah k volnému obchodu a na té druhé společný boj proti terorismu nebo za zlepšení situace žen ve světě.

Na summitu velkých světových ekonomik G20, který se uskuteční 7. a 8. července v Hamburku, chce kancléřka všechno vsadit na kartu spolupráce. „Chceme hledat společná řešení, i když víme, že to v některých otázkách, jako v otázce klimatu, nebude jednoduché,“ poznamenala. Pro hledání společné cesty se vyslovil i Macron. „Nepovede to k ničemu, když budeme nějaký stát izolovat,“ uvedl.

Merkelová věří, že se summitu G20 i přes rozdílné názory v některých oblastech podaří vyslat signál jednoty a odhodlání. O tom, že alespoň evropské země budou vystupovat jednotně, nepochybuje šéf Evropské rady Donald Tusk. Macron zase poznamenal, že se od Evropy hodně očekává.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek