Země G20 nalezly kompromis v otázce volného obchodu a klimatu

10.07.2017
Euroskop, čtk

V Hamburku v sobotu skončil summit skupiny velkých světových ekonomik G20. Členské země se na něm přihlásily k volnému obchodu a 19 zemí se v závěrečném komuniké vyslovilo i pro rychlé naplnění klimatických cílů. S tím podle očekávání nesouhlasily Spojené státy, ostatní členové jejich odlišný postoj ale vzali na vědomí. Summit provázely rozsáhlé násilné protesty v ulicích, při kterých bylo zraněno přes 200 policistů a zatčeny desítky demonstrantů.

V otázkách volného obchodu a ochrany klimatu se vyjednavačům podařilo najít kompromis. Skupina G20 se tak hlásí k volnému obchodu bez protekcionismu, zároveň ale uznává roli „legitimních obranných instrumentů“ v takovém obchodě. Státy chtějí také bojovat proti nekalým obchodním praktikám.

Pokud jde o ochranu klimatu, dalo 19 členů uskupení najevo, že je pařížská dohoda nezvratná a že ji chtějí rychle naplnit. Zároveň přijaly formulaci Washingtonu, že Spojené státy chtějí s ostatními zeměmi úzce spolupracovat a pomáhat jim „v čistším a účinnějším využití fosilních paliv“. Právě v části o klimatu je závěrečné prohlášení nezvyklé, většinou totiž taková komuniké obsahují jen pasáže, které podporují všichni členové G20.

Francouzský prezident Emmanuel Macron poznamenal, že summit pomohl zachovat nutnou rovnováhu v otázce boje proti klimatickým změnám i v otázce volného obchodu. Zároveň oznámil, že hodlá na 12. prosince svolat do Paříže nový celosvětový summit, který se bude zabývat prosazením kroků na ochranu klimatu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek