Europarlament: Britský návrh o občanech EU je diskriminační

10.07.2017
Euroskop, čtk

Evropský parlament jako diskriminační kritizuje britský návrh přístupu k unijním občanům poté, co Spojené království opustí Evropskou unii. V dopise adresovaném unijnímu vyjednávači pro brexit Michelu Barnierovi pak představitelé europarlamentních uskupení upozorňují, že odmítnou jakoukoli dohodu s Londýnem, která učiní z obyvatel členských států občany druhé kategorie. Evropský parlament ze strany EU může dohodu o brexitu vetovat.

„Evropský parlament si vyhrazuje právo odmítnout jakékoli ujednání, které bude hůře než nyní nakládat s občany EU, a to nehledě na jejich národnost,“ cituje z dopisu britský deník The Guardian.

Dopis, jehož autorem je předák liberálů a europarlamentní koordinátor pro brexit Guy Verhofstadt, podepsali také představitelé europarlamentních skupin lidovců, sociálních demokratů, zelených a levice. Všechny tyto politické skupiny mají v EP pohodlnou 77procentní většinu, takže mohou dohodu o brexitu odmítnout.

Europoslanci v dopise uznávají demokratické právo Británie unii opustit, tvrdí ale, že to ekonomicky ostrovní zemi a ani zbytku Evropy neprospěje a že brexit jen omezí výsady občanů. „Britský návrh jen potvrzuje přesvědčení o tom, že jde o ústup od cílů, ve kterých je na prvním místě občan. Pokud by se naplnil, zahalil by život milionů Evropanů temný mrak nejasnosti a nejistoty,“ uvádí se v dopise.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek