Barnier: Návrh Londýna k právům občanů se liší od představ EU

12.07.2017
Euroskop, čtk

Nedávný návrh Londýna, jak po brexitu zajistit práva občanů zemí EU v Británii, se v řadě ohledů liší od představ, které má o budoucím řešení této věci Evropská unie. Novinářům to dnes řekl hlavní vyjednávač EU pro brexit Michel Barnier. Zdůraznil také, že před posunem rozhovorů k debatě o budoucnosti vzájemných vztahů bude třeba dosáhnout pokroku ve všech třech klíčových otázkách první fáze rozhovorů zahájené minulý měsíc.

Barnier dnes s novináři hovořil poté, co členy Evropské komise seznámil se situací před druhým jednacím kolem, které se v Bruselu uskuteční příští týden.

Základní prioritou v této první fázi je pro unii právě zajištění, aby občané EU měli po brexitu v Británii stejná práva, jakým se těší nyní. To stávající britský návrh podle Barniera nyní nesplňuje. „Chceme, aby se občané EU v Británii těšili stejným právům jako Britové nyní žijící třeba ve Španělsku. Britský návrh takovou reciprocitu neumožňuje,“ řekl vyjednávač.

Podle Londýna by totiž občané EU v Británii byli subjekty britského práva, které předpokládá určitá omezení, a zákony také mohou být v budoucnu změněny. EU chce mít jejich práva přímo jako součást dohody o britském vystoupení z unie.

„My chceme, aby nejvyšší garancí těchto práv byl Soudní dvůr EU,“ upozornil Barnier. To britská strana odmítá, ale podle unijního vyjednávače tak zpochybňuje úplné prosazení stávajících práv občanů EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek