Komise chce ukončit s Řeckem postup při nadměrném deficitu

12.07.2017
Euroskop, čtk

Evropská komise (EK) doporučila ukončit proti Řecku postup při nadměrném deficitu (EDP). Řecko v posledních letech vynaložilo značné úsilí v rámci konsolidace veřejných financí a nové signály ukazují, že ekonomické oživení by mohlo zemi pomoci vrátit se brzy na dluhopisové trhy. Vyplývá to z dnešního sdělení EK.

Pokud Rada EU doporučení přijme, bude EDP uplatňován jen vůči třem zemím EU – Francii, Španělsku a Británii. V době finanční krize v roce 2011 byla tato procedura uplatňována vůči 24 zemím. v Jejím rámci EK a ministři financí EU stanoví cílové hodnoty a lhůty, do kdy mají být splněny a EK sleduje jejich provádění.

„Naše doporučení ukončit v případě Řecka postup při nadměrném deficitu je dalším pozitivním signálem finanční stability a ekonomického oživení země,“ prohlásil místopředseda EK a komisař pro euro a sociální dialog Valdis Dombrovskis. Komisař pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici pak označil toto rozhodnutí za velmi symbolický moment pro Řecko, které nyní může otočit stránku úspor a otevřít novou kapitolu růstu, investic a zaměstnanosti.

Řecko podle EK učinilo výrazný pokrok při návratu k udržitelnosti veřejných financí. Rozpočet veřejných financí se zlepšil z deficitu 15,1 procenta hrubého domácího produktu (HDP) v roce 2009 k přebytku 0,7 procenta HDP v roce 2016. To je výrazně pod limitem stanoveným Evropskou unií, který umožňuje zemím schodek ve výši tří procent HDP. Řecko také přijalo zásadní a rozsáhlé strukturální reformy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek