Francie a Německo chtějí vyvinout nový evropský bojový letoun

14.07.2017
Euroskop, čtk

Německo a Francie společně vytvoří novou generaci evropského bojového letounu. Harmonogram vývoje by měl být předložen do poloviny roku 2018, prohlásila po společném zasedání vlád obou zemí německá kancléřka Angela Merkelová. Francouzský prezident Emmanuel Macron toto rozhodnutí považuje za revoluční, napsala agentura DPA. Macron s Merkelovou na tiskové konferenci řekli, že chtějí vedle společné evropské obrany spolupracovat i na kybernetické bezpečnosti, dalším rozvoji Evropské unie a eurozóny a také na řešení migračních problémů.

Po vládním zasedání zveřejnil Elysejský palác dokument, podle kterého Paříž s Berlínem chtějí nahradit stávající letky nadzvukových vojenských letadel novou generací společné evropské stíhačky. Výzbroj obou zemí v této oblasti se liší, zatímco Německo využívá evropské stroje Eurofighter, Francie kvůli neshodám v tomto projektu vyvinula vlastní nadzvukový letoun Rafale.

Zmíněný dokument rovněž informuje o chystaném vývoji nové generace bojového vrtulníku Tiger a o novém bojovém systému, který by podle analytiků mohl zahrnovat pilotované i bezpilotní prostředky.

Součástí tématu bezpečnosti byla i diskuse o Africe, které je podle Macrona i Merkelové nutné věnovat zvýšené úsilí, neboť tento kontinent je jedním ze zdrojů migrace. Merkelová poznamenala, že ekonomická situace v Africe není dobrá, což vede k touze Afričanů odejít do Evropy. Macron zase hovořil o významu posílení afrických vojenských kapacit, konkrétně pak v oblasti Sahelu, kde operují radikální islámské organizace.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek