V Bruselu začíná další kolo jednání o podmínkách brexitu

17.07.2017
Euroskop, čtk

Vyjednávači Evropské unie a Británie dnes v Bruselu zahájí týden dalších jednání o podmínkách brexitu, která vedou Michel Barnier za Brusel a David Davis za Londýn. Rok po britském referendu, které o rozchodu rozhodlo, podle britských médií stále není jasný plán premiérky Theresy Mayové na oddělení od EU. Nejtěžší úkoly mají podle komentátorů vyjednávači teprve před sebou.

Diplomatické týmy čekají čtyři dny plenárních zasedání a jednání ve třech pracovních komisích. Jejich úkolem je diskutovat o hlavních sporných tématech, na jejichž seznamu se dohodli na úvodním jednání v polovině června. Jde především o otázky migrace a volného pohybu osob, hranic mezi britským Severním Irskem a unijní Irskou republikou a výše britských závazků vůči unijnímu rozpočtu.

Za první vážnou zkoušku označuje britský tisk debatu o finančním vyrovnání mezi EU a Británií, v níž jde o desítky miliard eur. Jedná se zejména o příspěvky Londýna do unijního rozpočtu ve stávajícím víceletém finančním rámci, ale také o britské podíly v nejrůznějších unijních institucích jako je Evropská investiční banka nebo Evropská centrální banka.

Další kola jednání jsou naplánována na 18. září a 9. října. Do podzimu musí být dosaženo shody, aby obě strany smlouvu o brexitu ratifikovaly od března 2019, kdy má Británie EU oficiálně opustit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek