MMF chválí Macronovy plány na podporu ekonomiky

18.07.2017
Euroskop, čtk

Vzhledem k zotavování ekonomiky má Francie jedinečnou příležitost vypořádat se s vysokou nezaměstnaností a slabými veřejnými financemi, a stejně tak zvrátit trend oslabování své konkurenceschopnosti. Ve zprávě o stavu francouzské ekonomiky to v pondělí uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF), který zároveň ocenil plány prezidenta Emmanuela Macrona na podporu ekonomiky.

Měnový fond rovněž pochvalně hovoří o snaze snížit vládní výdaje a také o zamýšlené „široké a ambiciózní“ reformě trhu práce. Vláda chce podpořit ekonomiku a přilákat zahraniční investice mimo jiné tím, že do roku 2022 postupně sníží daň firmám ze současných 33,3 procenta na 25 procent a zavede jednotnou třicetiprocentní daň z kapitálových příjmů.

„Se silným politickým mandátem a díky lepším hospodářským podmínkám má Francie jedinečnou příležitost zrealizovat tak odvážný a komplexní soubor hospodářských reforem,“ uvedl MMF. Předpověděl také, že růst ekonomiky, který podle něj letos dosáhne 1,5 procenta, příští rok ještě zrychlí. Francouzská vláda očekává letos růst hrubého domácího produktu (HDP) o 1,6 procenta a příští rok o 1,7 procenta.

Pokud půjde vše podle plánu, země poprvé za deset let splní rozpočtová kritéria Evropské unie a stáhne rozpočtový schodek pod tři procenta HDP z loňských 3,4 procenta. Aby vláda příští rok splnila cíl a deficit snížila na 2,7 procenta, bude muset vyvinout mimořádné úsilí, uvedl MMF.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek