Ministr financí Francie: Brusel chce od Britů zpět své peníze

20.07.2017
Euroskop, čtk

Británie musí dostát všem svým finančním závazkům, které jako člen Evropské unie učinila. Ve francouzském parlamentu to ve středu prohlásil francouzský ministr financí Bruno Le Maire s tím, že zmíněné závazky jsou nedotknutelnou podmínkou brexitových rozhovorů, napsala v noci na dnešek agentura Reuters.

„Řeknu, co prohlásila Margaret Thatcherová: Chceme zpět naše peníze,“ řekl Le Maire s odkazem na někdejší britskou premiérku, která slavnou větou „chci své peníze zpět“ vydobyla na Bruselu pro Británii rozpočtovou slevu.

„Vždy můžeme jednat o sumě, ale fakt, že Spojené království musí zaplatit, co dluží rozpočtu Evropské unie, je podmínka zahájení (brexitových) rozhovorů, podmínka, o které se nebude diskutovat,“ dodal Le Maire.

Evropská unie trvá na tom, aby Británie dodržela všechny své finanční závazky, které na sebe jako členská země unie vzala. Diplomaté v Bruselu uvádí, že klíčová je v této věci především dohoda na tomto principu samotném a také domluva na způsobu, jak se přesné výše částky vlastně dopočítat. Le Maire se domnívá, že částka by mohla činit až 100 miliard eur (2,6 bilionu korun).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek