EU chce od Britů vyjasnění postoje ke klíčovým bodům brexitu

20.07.2017
Euroskop, čtk

Do příštího kola jednání o brexitu na konci srpna chce vyjednavač Evropské unie Michel Barnier od britské strany materiály vyjasňující její postoj v klíčových sporných otázkách, které ukázalo dnes skončené druhé kolo rozhovorů. Barnier to řekl na společné tiskové konferenci s britským vyjednavačem Davidem Davisem. Různé pohledy mají týmy EU a Londýna hlavně na roli Soudního dvora EU při zajišťování práv občanů unie v Británii a na podobu finančního vyrovnání.

Spor o garanci práv unijních občanů v Británii označil Barnier před novináři za „fundamentální“, strany se ale liší také v pohledu na budoucí práva rodinných příslušníků a některé další oblasti.

Britský vyjednavač Davis upozornil, že ve sporných bodech bude potřeba pružnosti obou stran. Barnier novinářům řekl, že Evropská unie si přeje dosáhnout s Londýnem dohody o spořádaném odchodu země z bloku, k tomu je ale třeba také vypořádat vzájemné účty. „Jsme země, která uznává svou mezinárodní odpovědnost a práva. A budeme v tom pokračovat také v budoucnosti,“ uvedl dnes Davis.

Týmy budou řešit, jak spočítat finanční závazky Británie

Unijní vyjednavač Barnier připomněl, že už minulý týden britská vláda uznala, že závazky vůči EU má a je třeba je vyrovnat. Na základě takového postoje je podle něj možné začít rychle diskutovat o tom, které přesně závazky to jsou. Unie tento týden podle Barniera nabídla partnerům svou detailní právní analýzu britských závazků.

Vyjasnění britského postoje k této věci je podle Barniera pro unijní strany nezbytné pro další jednání a pro dosažení pokroku v otázce finančního vyrovnání. Bez ní se nemohou pohnout rozhovory o jiných tématech. Týmy v otázce finančního vyrovnání nebudou mluvit o konkrétních částkách, ale spíše o způsobu, jak se konečné hodnoty dopočítat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek