Londýn navrhl přechodné období pro volné cestování občanů EU

21.07.2017
Euroskop, čtk

Volné cestování osob z Evropské unie do Velké Británie by mohlo být možné ještě nejméně dva roky po brexitu, tedy po vystoupení země z evropského bloku. Uvedla to dnes agentura Reuters s odkazem na britská média, podle kterých má být dočasné pokračování stávajícího modelu součástí dohody o přechodných obdobích, o niž se Londýn snaží.

V Bruselu se tento týden uskutečnilo druhé kolo vyjednávání o konkrétních podmínkách „rozvodu“. Evropský vyjednavač Michel Barnier po něm před novináři uvedl, že britská strana musí vyjasnit své postoje v některých klíčových otázkách.

Někteří členové vlády premiérky Theresy Mayové, včetně například ministra financí Philipa Hammonda, prosazují domluvu s EU na přechodných obdobích ve snaze chránit před dopady brexitu britské hospodářství a dát jistotu firmám a podnikatelům.

Podle britských The Times má být součástí Hammondových plánů také dvouleté období, kdy by cestování občanů z EU do Británie fungovalo podle stávajících pravidel. Britský deník The Guardian na svém webu cituje vysoce postavený zdroj, který hovoří dokonce možná až o čtyřech letech.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek