Nový šéf OBSE: Organizace musí odpovídat aktuálním hrozbám

25.07.2017
Euroskop, čtk

Nový generální tajemník Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Thomas Greminger chce toto mezinárodní sdružení 57 zemí reformovat, aby mohlo lépe čelit aktuálním bezpečnostním hrozbám. Švýcar Greminger, který tento měsíc v úřadu nahradil svého italského předchůdce Lamberta Zanniera, o svých plánech hovořil se švýcarskými novináři.

„Existuje riziko, že se možné bezpečnostní hrozby vymknou kontrole, neboť nynější politické nástroje již neodpovídají současným bezpečnostním výzvám,“ řekl Greminger. Chce také, aby mise OBSE měly mezi 57 členy větší podporu.

Generální tajemník by rád učinil pokrok v řešení konfliktu na východě Ukrajiny a jako další aktuální problém vidí v napětí mezi NATO a Moskvou kvůli přítomnosti aliančních vojáků v pobaltských republikách a rozsáhlými vojenskými manévry ruské armády.

Za klíčové pak považuje to, aby Spojené státy pochopily a uznaly potenciál OBSE, který je daleko větší než jen v podpoře lidských práv.

O úřad generálního tajemníka OBSE se letos neúspěšně ucházela také Česká republika, která jako kandidáta navrhla zvláštního zmocněnce pro OBSE při ministerstvu zahraničí Štefana Füleho. OBSE sdružuje především evropské země, ale také asijské a severoamerické státy včetně Ruska a USA. Snaží se přispívat k prevenci ozbrojených konfliktů a podporuje demokratické vládnutí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek