Moscovici: Řecko má šanci zdárně uzavřít záchranný program

25.07.2017
Euroskop, čtk

Řecko je s ekonomickými reformami na správné cestě a má šanci zdárně uzavřít záchranný program, který skončí v srpnu příštího roku. V Aténách to dnes řekl eurokomisař pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici. Zdůraznil ale, že krizí zasažená země je v kritické fázi a je potřeba, aby v reformách nepolevovala. Řecko se po tříleté pauze nyní vrací na trh dluhopisů.

„Návrat na trhy je důležitým prvním krokem,“ řekl Moscovici novinářům. „Pro trhy je to signál, že Atény mají výsledky, co se dohodnutých závazků týče, a že jsou zpět na cestě udržitelného rozvoje,“ dodal podle agentury Reuters komisař.

Řecko v roce 2010 v důsledku finanční krize přístup na dluhopisové trhy ztratilo. Dočasně se na ně vrátilo dvěma emisemi v roce 2014. Pak ale přišly volby a další fáze krize, v níž levicová vláda Alexise Tsiprase dlouho nebyla ochotna sjednat dohodu o novém úvěrovém programu. To srazilo nadějně se vyvíjející řeckou ekonomiku zpět do recese.

Řecko se nakonec předloni s eurozónou dohodlo na třetím záchranném programu, v jehož rámci by mělo během tří let dostat až 86 miliard eur (2,2 bilionu Kč).

Moscovici zdůraznil, že věřitelé Řecka musejí dodržet slibovanou úlevu dluhové zátěže, na které se v červnu dohodli představitelé eurozóny. Euroskupina tehdy potvrdila, že po dokončení záchranného programu v příštím roce by měla rozhodnout o opatřeních, která Řecku dál sníží dluhovou zátěž. Eurozóna je připravena prodloužit splatnost dluhopisů a dál odložit platby úroků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek