Státy EU prodloužily mandát operaci ve Středozemním moři

25.07.2017
Euroskop, čtk

Země Evropské unie dnes prodloužily mandát námořní operace EUNAVFOR Sophia, zaměřené především proti pašování lidí ve Středozemním moři, až do konce roku 2018. Lodě a námořníci, kteří jsou součástí operace, pomáhají i s výcvikem libyjského námořnictva a pobřežní stráže a přispívají k uplatňování zbrojního embarga OSN.

Mandát operace byl nyní také mírně rozšířen, například o možnost lepšího sdílení zpravodajských informací s úřady členských zemí a s agenturami jako je Europol či Frontext. Nově bude součástí činnosti také dlouhodobé sledování, aby bylo jasné, jak je výcvik libyjských námořníků úspěšný.

EU operaci spustila v roce 2015 v reakci na vývoj migrační krize. Proud migrantů ze severní Afriky přes Středozemní moře hlavně k italským břehům se ale zatím zastavit nepodařilo. Jedním z důvodů je trvající vládní vakuum v Libyi, která je z evropského pohledu klíčová pro úspěšné zastavení námořních tras gangů pašeráků lidí.

Do aktivní fáze přešla operace Sophia v říjnu 2015. Může identifikovat a zabavovat plavidla, u nichž je podezření, že slouží k převážení migrantů. Operace od té doby přispěla k „neutralizaci“ 470 lodí a italským úřadům bylo předáno 110 předpokládaných pašeráků lidí. Lodě operace také z moře zachránily kolem 40.000 lidí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek