Evropská komise dala Polsku měsíc na nápravu justiční reformy

26.07.2017
Euroskop, čtk

Evropská komise dnes dala Polsku měsíc na to, aby uvedla kontroverzní justiční reformu v zemi do souladu s unijním právem. Jinak zemi hrozí zahájení procedury, která může vést až k odejmutí hlasovacích práv Polska v EU. Informoval o tom dnes místopředseda unijní exekutivy Frans Timmermans. Evropská komise je připravena vůči Polsku „okamžitě“ spustit proceduru podle článku 7 smlouvy o EU, pokud odvolá stávající soudce nejvyššího soudu.

Komise konstatovala, že polské úřady stále nereagovaly na obavy, které vyjádřila v prvních dvou doporučeních týkajících se ústavního soudu. Varšava naopak podnikla další kroky, které ještě zhoršují obavy o nezávislost justice v zemi a výrazně zvyšují systémové ohrožení právního státu v Polsku. K tomu by přispělo zejména propuštění soudců nejvyššího soudu, domnívá se komise.

„Naše doporučení polským úřadům jsou jasná. Je čas obnovit nezávislost ústavního soudu a buď stáhnout zákony reformující soudnictví, nebo je uvést v soulad s polskou ústavou a s evropskými standardy nezávislosti justice,“ prohlásil dnes Timmermans.

Pokud Polsko odvolá soudce, hrozí mu až ztráta hlasovacích práv

„Komise po polských úřadech žádá, aby nepodnikaly žádná opatření směřující k odvolání nebo přinucení k odchodu soudců nejvyššího soudu,“ prohlásil místopředseda komise. „Pokud bude takové opatření podniknuto, komise je připravena okamžitě spustit proceduru podle článku sedm,“ dodal Timmermans. To by mohlo vést až k odejmutí hlasovacích práv Polska.

Místopředseda komise sice uvítal, že polský prezident Andrzej Duda tento týden oznámil vetování dvou kontroverzních zákonů, v úterý ale podepsal zákon, který dává ministru spravedlnosti právo jmenovat a odvolávat předsedy a místopředsedy soudů, u předsedů soudů po konzultaci s národní soudcovskou radou. Podle kritiků je takový postup neústavní.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek