Ukažte, že věříte v principy EU, vyzval eurokomisař Česko

27.07.2017
Euroskop, čtk

Eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos dnes vyzval Českou republiku, Polsko a Maďarsko, které odmítají přijímat uprchlíky na základě stanovených kvót, ke spolupráci s Evropskou unií. Svými skutky prý mají ukázat, že věří v principy Evropské unie.

„Adresuji odtud z Atén poslední výzvu těmto státům: Musí svými skutky prokázat, že věří v principy Evropy,“ řekl Avramopulos podle agentury DPA na tiskové konferenci v kancelářích EU v řecké metropoli. Česká republika, Polsko a Maďarsko mají ještě jeden měsíc na to, aby ukázaly, že věří v zásady EU, připomněl Avramopulos úterní výzvu Evropské komise.

V úterý Evropská komise zahájila druhou fázi řízení proti zmíněné trojicí zemí. Pokud do měsíce neukážou vůli plnit své povinnosti v souvislosti s programem přijímání žadatelů o azyl podle kvót z Řecka a Itálie, mohl by spor skončit u soudu EU. Pokud by Soudní dvůr EU dal za pravdu komisi, hrozily by zemím vysoké pokuty.

Evropská komise dnes zároveň uvolnila dalších 209 milionů eur (téměř 5,5 miliardy korun) pomoci Řecku, které má peníze použít na poskytování ubytování uprchlíkům v nájemních domech a hrazení základních potřeb. I s nejnovější pomocí dostalo Řecko na uprchlíky dohromady 401 milionů eur.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek