Index: ČR je ze střední Evropy nejlépe připravena na změny

31.07.2017
Euroskop, čtk

Česko je v regionu střední Evropy nejlépe připraveno na náhlé i přicházející změny. Ze 136 sledovaných zemí jsou na vedoucích místech Švýcarsko, Švédsko a Spojené arabské emiráty, Česko je na 25. příčce. Vyplývá to z Indexu připravenosti, který zveřejnila společnost KPMG. Index měří schopnost zemí reagovat na náhlé šoky i globální trendy, odhaluje politické a ekonomické příležitosti i rizika.

Česká republika si od posledního vydání indexu polepšila o tři místa. Mezi její silné stránky patří rozvinutá péče o zdraví obyvatelstva, ekonomická otevřenost a vyvážený ekonomický růst. Zlepšení by bylo možné v potravinové a energetické bezpečnosti, v oblasti demografického vývoje a udržitelného podnikání.

„ČR je malá otevřená ekonomika v srdci Evropy a vyvážený ekonomický růst k nám stále táhne investory, i když v podnikatelském pilíři indexu se hodnocení zhoršilo. Vliv na to může mít i stále nízká přidaná hodnota průmyslové produkce,“ komentoval výsledky partner KPMG ČR Karel Růžička. Demografický vývoj s ohledem na stárnutí české populace je podle něj problémem především z hlediska dalšího financování průběžného důchodového systému vyžadujícího reformu.

Struktura indexu staví na třech pilířích hodnotících schopnosti firem, vlády, lidí a občanské společnosti. V každém pilíři je dále hodnoceno několik podkategorií. Index odráží schopnost dané země zvládnout přicházející změny i náhlé šoky. Vychází z rozsáhlého průzkumu KPMG a Oxford Economics, analýzy primárních zdrojů, odpovědí 1372 expertů a zdrojů organizací zahrnující Světové ekonomické fórum, Světovou banku, Mezinárodní měnový fond, Spojené národy a další.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek