Eurokomisař svolal na září schůzku ministrů kvůli aféře s vejci

11.08.2017
Euroskop, čtk

Eurokomisař odpovědný za zdraví a bezpečnost potravin svolal na září schůzku ministrů zemí zasažených aférou s insekticidem ve vejcích. Informovaly o tom dnes tiskové agentury, podle kterých komisař Vytenis Andriukaitis vyzval, aby dotčené státy místo vzájemného obviňování začaly spolupracovat. Podle dnešního prohlášení EK se vejce objevila v celkem 17 zemích; Česko mezi nimi není.

Skandál vypukl minulý týden, když se v obchodech několika evropských zemí objevily miliony vajec obsahující jedovatý insekticid fipronil. Nejvíce byly zasaženy Belgie, Nizozemsko a Německo, odkud se vejce dostala do dalších zemí. Úřady zmíněných států se pak začaly vzájemně kritizovat při hledání viníků.

„Obviňování a očerňování nikam nevede a já s tím chci skoncovat,“ uvedl dnes podle Reuters eurokomisař Andriukaitis. Podle mluvčí komise se jednání ministrů a zástupců úřadů odpovědných za bezpečnost potravin uskuteční 26. září.

Mluvčí EK pro obchod a zemědělství Daniel Rosario dnes uvedl, že vedle trojice zmíněných zemí se vejce obsahující fipronil objevila rovněž v Británii, Dánsku, Francii, Irsku, Itálii, Lucembursku, Polsku, Rakousku, Rumunsku, Slovensku, Slovinsku, Švédsku a Švýcarsku. Jedinou mimoevropskou zemí, odkud byl jejich výskyt hlášen, je Hongkong.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek