Fico: Slovensko chce být v jádru EU, je to historická šance

15.08.2017
Euroskop, čtk

Slovenský premiér Robert Fico hodlá prosazovat účast Slovenska v takzvaném jádru Evropské unie a spolupráci Bratislavy s Berlínem a Paříží, které zároveň označil za tandem určující tempo dalšího vývoje EU. Fico to dnes řekl novinářům. Z jeho vyjádření také vyplynulo, že hodlá upřednostnit slovenské zájmy ohledně EU před spoluprací zemí visegrádské čtyřky (V4), do které patří také Česko, Polsko a Maďarsko.

„Být v jádru, být při Německu a Francii, to je podstata mé politiky. Nad vším je národně-státní zájem tohoto malého státu, který má historickou šanci být někde, kde se jiným zemím může jen zdát, že by někdy mohly být,“ uvedl Fico po schůzce se šéfem slovenské diplomacie Miroslavem Lajčákem. Dodal, že Slovensko by mělo získat na změnách, které podle něj bude muset EU podstoupit.

Fico také zopakoval, že prioritou pro Slovensko je spíše EU než státy V4, z nichž například Polsko se naposledy dostalo do sporu s Bruselem kvůli spornému zákonu ohledně možného ohrožení nezávislosti polských soudů.“Na jedné straně mi velmi záleží na spolupráci V4, ale životní prostor Slovenské republiky je Evropská unie,“ řekl Fico.

Ministři budou muset zohlednit evropské zájmy

Podle Fica slovenští ministři nebudou moci v některých oblastech hledět jen na své vlastní zájmy nebo na zájmy stran, které je do funkce dosadily, ale budou muset při rozhodování zohlednit evropský charakter. Jako příklad uvedl chystanou modernizaci armády. „Zde velmi jasně očekáváme například od ministerstva obrany, že se v otázkách modernizace bude chovat evropsky a spojenecky,“ řekl Fico.

Odmítavě se k zapojení Slovenska do projektu takzvané vícerychlostní Evropy staví nejsilnější slovenská opoziční strana Svoboda a solidarita, která se v souvislosti s koaliční krizí vyslovila pro vypsání předčasných voleb. Fico takový krok odmítl, předčasné volby by podle něj znamenaly konec nadějím na účast Slovenska v jádru EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek