Většina firem v Británii kvůli brexitu plány nezměnila

17.08.2017
Euroskop, čtk

Většina firem své strategické plány kvůli odchodu Británie z Evropské unie zatím nezměnila. Vyplynulo to z ankety, kterou mezi finančními řediteli velkých podniků provedla společnost Thomson Reuters. Před loňským referendem o takzvaném brexitu přitom firmy tvrdily, že vítězství zastánců odchodu Británie z EU bude mít nepříznivé dopady na investice a na pracovní trh.

Jak ukázaly výsledky průzkumu mezi dvěma stovkami finančních ředitelů napříč Británií a Evropou, 69 procent z nich nevidí v brexitu důvod pro změnu strategické plánování firmy. Asi 12 procent šéfů uvažuje o přesunu podnikání z Británie, 34 procent pak předpokládá, že ve Spojeném království sníží počet zaměstnanců. Jen 19 procent dotázaných uvedlo, že plánuje kvůli brexitu zaměstnance přestěhovat.

Zhruba 21 procent finančních šéfů v anketě odpovědělo, že v kvůli brexitu nebudou v Británii dál rozšiřovat aktivity svých firem. V průměru jsou ale optimističtí a někteří v brexitu spatřují pro své firmy i příležitost.

Důvěra finančních ředitelů ve schopnost britské premiérky Theresy Mayové uzavřít s EU dohodu o budoucích obchodních vztazích příznivou pro firmy je podle ankety na desetibodové škále na 3,5 bodu. Výrazně vyšší důvěře se z členů vlády těší ministr financí Philip Hammond, který dostal v anketě osm bodů z deseti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek