Davis: Brexit a budoucí vztah s EU by se měly řešit souběžně

21.08.2017
Euroskop, čtk

Evropská unie by měla zmírnit svůj požadavek, že je třeba napřed vyjednat podmínky odchodu Británie z osmadvacítky a teprve potom řešit vzájemné budoucí partnerství. V nedělníku The Sunday Times to napsal britský ministr pro brexit David Davis. Podle něj vláda Theresy Mayové tento týden zveřejní pět nových dokumentů, v nichž navrhne možné uspořádání vztahů po brexitu.

„Jsem přesvědčen, že počáteční fáze jednání již ukázala, že mnoho otázek ohledně našeho vystoupení (z EU) je neoddělitelně spjato s podobou našeho budoucího vztahu (s EU),“ uvedl Davis.

„Obě strany musí rychle postoupit k projednání našeho budoucího partnerství a my chceme, aby k tomu došlo po říjnové Evropské radě,“ dodal.

Představitelé EU i klíčových členských zemí osmadvacítky až dosud trvali na tom, že před rozhovory o další podobě vztahů je nutné pokročit v dohodě o scénáři odchodu Británie. Zatím ale zůstává nedořešena citlivá otázka finančního vyrovnání spojeného s brexitem, stejně jako rozsah práv občanů EU žijících v Británii a nastavení britského hraničního režimu s Irskem coby členem EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek