Londýn chce spolupracovat s EU při řešení občanskoprávních sporů

23.08.2017
Euroskop, čtk

Británie chce po brexitu „úzce spolupracovat“ s Evropskou unií při řešení přeshraničních občanskoprávních sporů. Vyplývá to z dalšího pozičního dokumentu kabinetu premiérky Theresy Mayové k brexitovým jednáním, který v úterý zveřejnilo ministerstvo pro odchod Spojeného království z EU. Materiál dává najevo, že současná unijní úprava dobře reguluje, který soud je příslušný k projednání konkrétního případu.

Tato pravidla by ale měla po brexitu v březnu 2019 pro Británii skončit. Nicméně ministerstvo pro odchod z EU v dnešním dokumentu naznačuje, že příslušné nové právní předpisy by se měly na stávající praxi silně orientovat.

V dalším ze série materiálů naznačujících záměry britské vlády při jednání s Bruselem se uvádí, že občanskoprávní spory by měly být řešeny „jasným a citlivým způsobem“. V této souvislosti kabinet ujišťuje, že je rozhodnut dojednat novou úpravu.

Ministr spravedlnosti David Lidington stanici BBC Radio 4 řekl, že v současné době, pokud jde o rozhodování o tom, které zákony budou při řešení uvedených kauz použity, funguje „dobrý efektivní systém unijního práva“. Ten však podle něj nebude možné po brexitu uplatnit.

Jaký systém by si Londýn představoval, ale zatím není zcela jasné. Zmíněné komplikované občanskoprávní spory přesahující hranice se týkají například rozvodu manželů pocházejících z různých států, případů sporů spojených s dětmi, ale například i ochrany spotřebitelů při nákupu zboží přes internet od firmy sídlící v jiné zemi.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek