Ceny bytů ve Frankfurtu letí kvůli brexitu nahoru

31.08.2017
Euroskop, čtk

Ceny nových luxusních bytů ve Frankfurtu nad Mohanem za poslední rok vzrostly o čtvrtinu, protože se předpokládá, že se tisíce londýnských bankéřů po vystoupení Británie z EU přesunou právě do tohoto německého města. Špičkový dvoupokojový byt tam přijde na zhruba jeden milion eur (26 milionů Kč). Malé město s pověstí jednoho z nejnudnějších v Německu teď bude také mezi nejdražšími, napsala agentura Reuters.

Kvůli brexitu se řada finančních institucí poohlíží po náhradě za Londýn a Frankfurt nad Mohanem patří spolu s Dublinem k nejpopulárnějším. Cenová spirála se ale v současné době týká pouze nových luxusních apartmánů, jiné nemovitosti v méně elegantních lokalitách Frankfurtu jsou stále cenově dostupné. V irské destinaci rostou ceny bytů mírnějším tempem, v červnu meziročně o 11 procent.

Ve Frankfurtu hodlají Němci v příštích pěti letech postavit 20 nových mrakodrapů s byty i kancelářemi. V současné době se nad městem tyčí třicítka výškových budov. Podle studie města by se tam mělo v příštích čtyřech letech přestěhovat deset tisíc bankéřů a s jejich příchodem vzniknou desítky tisíc nových pracovních míst.

Ne všichni však oplývají optimismem. Christine Kuhlová z personální agentury Odgers Berndtson podotýká, že zatím se brexit promítl jen do růstu cen bytů. „Najímání nových zaměstnanců ještě ani nezačalo a do jara 2018 zřejmě ani nezačne. Optimismus ohledně přírůstku tisíce pracovních míst je přehnaný, reálný dopad brexitu může být mnohem skromnější,“ prohlásila Kuhlová v rozhovoru s agenturou Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek