Evropská komise vyhlásila soutěž o nejlepší mladé překladatele

01.09.2017
Euroskop, Evropská komise

Překladatelské oddělení Evropské komise dnes zahajuje již 11. ročník soutěže Juvenes Translatores. Střední školy po celé EU se mohou do soutěže přihlásit od 1. září do 20. října 2017 na internetových stránkách: http://ec.europa.eu/translatores. Přihlášky online jsou k dispozici ve všech úředních jazycích EU.

Soutěž je určena pro 17leté studenty (tj. narozené v roce 2000). Letošním tématem překládaných textů je „EU 60“ – tedy 60. výročí podpisu Smlouvy o založení Evropského společenství.

Po skončení registrace bude celkem 751 škol vyzváno, aby uvedly jména studentů, kteří se soutěže zúčastní. Samotná soutěž proběhne 23. listopadu 2017 ve všech zapojených školách zároveň.

Účastníci soutěže přeloží jednostránkový text z jednoho úředního jazyka EU do jiného. To činí celkem 552 jazykových kombinací 24 úředních jazyků EU. V loňském roce se překládalo v celkem 152 jazykových kombinacích, dokonce i z řečtiny do lotyštiny nebo z bulharštiny do portugalštiny.

Soutěžní texty pak oznámkují překladatelé Evropské komise, kteří z každé země vyberou jednoho vítěze. Vítězové budou v dubnu 2018 pozváni do Bruselu na předávání cen.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek