Merkelová: Německo v dohledné době nezruší hraniční kontroly

04.09.2017
Euroskop, čtk

Německo v dohledné době nezruší pohraniční kontroly. V rozhovoru s listem Rheinische Post zveřejněném v sobotu to prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová. Již v květnu ministerstvo vnitra dalo na vědomí, že ukončení kontrol na vnitřních hranicích zemí schengenského prostoru kvůli migrační krizi zatím nepřipadá v úvahu.

„V dohledné době nemůžeme hraniční kontroly odvolat,“ řekla Merkelová. Na dotaz, zda k takovému postupu dostala souhlas Evropské komise, odpověděla, že tento vrcholný unijní orgán je otevřený vůči německým argumentům.

Německo zavedlo kontroly na hranicích s Rakouskem v září 2015, tedy v době, kdy příval žadatelů o azyl do Německa vrcholil. Kontroly, ke kterým vedle Německa přistoupilo i několik dalších schengenských zemí včetně Švédska či Rakouska, jsou uplatňovány na základě výjimky. Platnost dosavadní výjimky skončí 11. listopadu.

Na prodloužení povolenky provádět pohraniční kontroly dlouhodobě trvá bavorská Křesťanskosociální unie (CSU), která je sesterskou stranou kancléřčiny konzervativní Křesťanskodemokratické unie (CDU). Agentura DPA připomněla, že zhruba před týdnem Merkelová tvrdila, že od kontrol Německo ustoupí, jakmile bezpečnostní služby uznají, že již nejsou potřebné.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek