Sobotka bude jednat s italským premiérem o ochraně hranic EU

04.09.2017
Euroskop, čtk

Do Prahy přijede ve čtvrtek na státní návštěvu italský premiér Paolo Gentiloni, který bude jednat s českým protějškem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Jejich rozhovory se budou týkat především obrany a ochrany vnější hranice Evropské unie, řekl dnes novinářům Sobotka po jednání české a slovenské vlády v Lednici na Břeclavsku. Obecně budou řešit i budoucnost EU.

„Budeme společně řešit posílení spolupráce v otázce obrany a posílení ochrany vnější hranice Evropské unie. Itálie čelí silnému migračnímu tlaku ze střední a severní Afriky,“ poznamenal Sobotka. K italským břehům jen letos připluly na lodích z Libye desítky tisíc migrantů, kteří se chtějí dostat do Evropské unie. Itálie dlouho žádala o koordinovanou pomoc.

Státy EU přispěly finančně na libyjskou pobřežní stráž, Česko 24 miliony korun. Když stráž zadrží loď s uprchlíky, může je vracet do Libye. Italové tuto pobřežní stráž podporují i vojensky. „Bude mě zajímat, co můžeme udělat pro ještě důslednější ochranu vnější hranice,“ řekl Sobotka.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek