Nedostatek kapacit prý nutí Británii kopírovat dohody EU

05.09.2017
Euroskop, čtk

Británie nemá kapacitu individuálně projednat obchodní dohody s každým ze stávajících partnerů Evropské unie, přikročila tedy k systému „kopírovat – vložit“. V rozhovoru s agenturou Reuters to uvedl nejmenovaný představitel ministerstva zahraničního obchodu.

Minulý týden se Británie dohodla s Japonskem, že základem pro bilaterální obchodní ujednání pro období po britském odchodu z Evropské unie bude nynější dohoda Japonska s EU. Britská vláda už oznámila, že do plánovaného termínu brexitu v březnu 2019 hodlá zkopírovat i další dohody Unie s nečlenskými partnery a poté je modifikovat.

Představitel ministerstva však podotkl, že tato politika je z části důsledkem nedostatečné kapacity ministerstva zahraničního obchodu. „Na 40 dohod o volném obchodu nemáme kapacitu,“ sdělil agentuře Reuters.

Ministerstvo zahraničního obchodu vzniklo po loňském referendu o odchodu z EU s cílem připravit obchodní dohody, které pak bude nutné uzavřít. Protože však celá desetiletí tyto záležitosti ležely na bedrech Unie, personál ministerstva byl najímán v podstatě od píky.

Evropská unie uzavřela s nečlenskými partnery kolem 40 dohod o volném obchodu, největší se Švýcarskem a Jižní Koreou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek