Skandál s fipronilem ve vejcích zasáhl zatím 26 zemí EU

05.09.2017
Euroskop, čtk

Skandál s insekticidem fipronil ve vejcích zasáhl zatím 26 členských zemí EU a také 19 dalších států. Ministrům zemědělství osmadvacítky to dnes na jejich neformální schůzce v estonském Tallinnu řekl eurokomisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis. I přes nízké riziko pro lidské zdraví má podle něj kriminální kauza výrazný dopad na důvěru spotřebitelů.

Proto je podle Andriukaitise nejprve třeba rychle získat přesnou celkovou představu o tom, co se vlastně stalo, a pak o věci jasně informovat evropské občany. „A za třetí je třeba najít a hnát k odpovědnosti ty, kdo se podobných nelegálních aktivit dopouštějí,“ zdůraznil eurokomisař na tiskové konferenci po ministerské schůzce.

„Dopad nelegálního používání tohoto produktu má celoevropský rozměr,“ upozornil. Komisař dnes ministry vyzval, aby obchodní partnery EU také oni ujišťovali o bezpečnosti a dohledatelnosti původu evropské potravinářské produkce. Mimo Evropu už se totiž věc dotkla například USA, Ruska či Turecka.

Ministři EU budou v září řešit bezpečnost potravin

Skandál vypukl v srpnu, kdy se na trhu v zemích jako je Belgie, Nizozemsko a Německo objevily miliony vajec obsahujících jedovatý insekticid fipronil, obvykle používaný v přípravcích proti blechám, vším či klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé.

Na konci září se kvůli případu v Bruselu sejde speciálně svolaná ministerská schůzka. „Budeme probírat, jak posílit způsoby, kterými Evropská unie řeší otázky související s bezpečností potravin a s podvody v této oblasti,“ dodal komisař.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek