Ministři obrany EU si vyzkoušejí reakci na kybernetický útok

07.09.2017
Euroskop, čtk

Ministři obrany zemí Evropské unie si dnes na neformálním jednání v estonské metropoli Tallinnu zkusí, jak by konkrétně reagovali v případě kybernetického útoku. Podle estonského ministra obrany Jüriho Luika není cílem udělat z jeho kolegů u stolu programátory, ale realisticky jim ukázat, jaké politické otázky mohou s kybernetickou obranou souviset.

„Scénář je fiktivní, bere ale v úvahu možné skutečné situace relevantní pro prostředí Evropské unie,“ řekl ČTK Tanel Sepp z estonského ministerstva obrany. Cvičení nazvané Cybrid 2017 bude simulovat počítačové útoky na velitelství unijní operace ve Středozemním moři a další aktivity, například šíření nepravdivých, diskreditačních a poplašných zpráv v internetovém prostředí.

Cvičení by podle estonského ministra mělo politikům ukázat význam dobré přípravy na kybernetické útoky jak z politického, tak z technického hlediska. Estonsko, které má v této oblasti dlouhodobě obavy z aktivit především sousedního Ruska, své stávající role předsednické země EU výrazně využívá k prosazování moderních datových technologií v nejrůznějších oblastech.

Podle Seppa by mělo cvičení pomoci určit nejužitečnější opatření snižující dopady kybernetických útoků na vojenské struktury Unie a jejích zemí v kontextu hybridního konfliktu. Jednání se zúčastní i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek