Italský premiér: Budoucnost EU není v tom, že někoho vyčlení

08.09.2017
Euroskop, čtk

Budoucnost Evropské unie nespočívá v tom, že bude někoho vyčleňovat nebo se dělit na východ a západ, uvedl po čtvrtečním jednání se svým českým protějškem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) italský premiér Paolo Gentiloni. Evropa by se podle jeho představ měla pohybovat společně vpřed. Politici se v rozhovorech v Praze dotkli také dalších unijních témat i bilaterálních vztahů. Po setkání s novináři je čekalo ještě dvouhodinové jednání.

Gentiloni řekl, že se Sobotkou hovořil o některých svých setkáních s dalšími evropskými lídry. „Musí být jasná zpráva, že můžeme různě vnímat situaci, ale nejsou zde žádné uzavřené kruhy. Budoucnost evropské integrace nesmí být taková, že někoho budeme začleňovat a někoho vyčleňovat. Nemáme zájem, abychom přiživovali myšlenku na rozdělování na západ a východ Evropy,“ řekl novinářům.

Diskuse se podle italského ministerského předsedy točila kolem Unie, Sobotku při ní pokládal nejen jako zástupce Česka, ale i Visegrádu, ve které ČR spolupracuje se Slovenskem, Polskem a Maďarskem. „Dopředu můžeme pokračovat společně, aniž bychom byli nějak rozděleni. Včetně toho, že máme shodné povinnosti a práva,“ dodal Gentiloni.

Sobotka Gentilonimu představil svou myšlenku, že by země neplatící eurem mohly mít v budoucnu při jednáních eurozóny pozorovatelský status. Debata premiérů se dotkla i odchodu Británie z unie nebo prohlubování společné evropské obrany.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek