EU podpoří veřejný internet zdarma 120 miliony eur

12.09.2017
Euroskop, čtk

Evropská unie přispěje 120 miliony eur (asi 3,1 miliardy korun) na rozšíření bezplatného internetového připojení ve veřejných prostorách. V šesti až osmi tisících obcí by díky projektu Wifi4EU měli jejich obyvatelé či turisté získat volný přístup na internet například v knihovnách, muzeích, parcích či nemocnicích. Rozhodli o tom dnes na plenárním zasedání ve Štrasburku poslanci Evropského parlamentu.

„Samozřejmě šest až osm tisíc obcí není mnoho, ale já si od tohoto projektu slibuji, že povzbudí k dalšímu rozšíření internetu v EU,“ podpořil dnes unijní projekt europoslanec Pavel Telička. Také podle dalšího českého europoslance Luďka Niedermayera nejde zatím „o velké peníze a velký rozsah“, což ale nesnižuje důležitost projektu. „Ve 21. století je klíčové, aby internetové připojení bylo přístupné nejen ve velkých městech, ale i na vesnicích,“ uvedl Niedermayer.

O finance z EU budou moci žádat obce, v nichž zatím neexistuje veřejné internetové připojení zdarma. Žádosti budou moci podávat přes internet a peníze dostane ten, kdo zažádá včas. Celkem bude na tento projekt, který má být spuštěn koncem roku, vyčleněno 120 milionů eur. Finance z EU by měly jít na technické vybavení a instalaci, obce pak mají po nejméně tři roky zajistit provoz bezplatného připojení.

Díky novému projektu by v místech, kde dosud není dostupné volně přístupné veřejné vysokorychlostní připojení, měl být signál wifi dosažitelný v parcích, na náměstích, v čekárnách u lékaře, v nemocnicích, muzeích či knihovnách.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek