Europoslanci žádají embargo na vývoz zbraní do Saúdské Arábie

14.09.2017
Euroskop, čtk

Europoslanci vyzvali členské země EU, aby zavedly unijní embargo na vývoz zbraní do Saúdské Arábie. Podle poslanců Rijád zbraně používá v občanské válce v Jemenu, a porušuje tak mezinárodní humanitární právo. Europoslanci rovněž vyzvali země EU k lepší spolupráci v boji proti ilegálnímu obchodu se zbraněmi.

Ze zprávy, kterou ve středu poslanci schválili ve Štrasburku, také vyplývá, že v posledních letech největší část legálních vývozů zbraní EU tvoří export na Blízký východ. Některé zbraně ale končí v rukou teroristických skupin a některé se ze třetích zemí vracejí ilegálně zpět do Unie.

Státy EU by podle návrhu europoslanců také měly vytvořit orgán, který bude vývozy zbraní na unijní úrovni kontrolovat. Díky němu by se tak měl mimo jiné členský stát, který se chystá vydat zbrojní licenci dozvědět, že danému subjektu už licenci zamítla jiná členská země.

Europoslanci ve zprávě také vyzvali státy Unie, aby vypracovaly strategii pro ochranu whistleblowerů, kteří informují o nekalých praktikách exportérů zbraní. Státy EU by si též měly podle europoslanců lépe vyměňovat informace týkající se nelegálních exportů a sestavit seznam subjektů, které porušují příslušnou legislativu.

Země Evropské unie se podílejí na světovém obchodu se zbraněmi asi z jedné čtvrtiny a společně zaujímají na světovém žebříčku druhé místo po USA a před Ruskem. Ze zprávy Evropského parlamentu (EP) rovněž vyplývá, že v roce 2015 vyvezly země EU na Blízký východ zbraně za téměř 78,8 miliardy eur (asi dva biliony korun). Některé z nich přitom skončily v rukou teroristických skupin v Sýrii či v Iráku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek