Šojdrová: Program Erasmus+ má být pro víc studentů a učitelů

15.09.2017
Euroskop, čtk

Europoslanci vyzvali Evropskou komisi, aby stanovila priority pro další fungování programu Erasmus+, který umožňuje výměnné vzdělávací pobyty žáků, studentů a učitelů. Do programu, který dostal přiděleno z rozpočtu Unie 14,7 miliardy eur (384 miliard Kč) na léta 2014 až 2020, Evropská komise podle europoslankyně Michaely Šojdrové zahrnuje nové iniciativy, i když rozpočet zůstává stejný.

„Žádáme Komisi, aby řekla jasně, jakým způsobem hodlá program Erasmus+ financovat. V tuto chvíli jsou totiž do Erasmu+ vkládány nové iniciativy, které odebírají peníze na standardní, již fungující projekty programu Erasmus,“ řekla ČTK Šojdrová. Jako příklad uvedla rodící se Evropské sbory solidarity, v jejichž rámci mají mladí lidé pomáhat například při obnově po přírodních katastrofách, ve střediscích pro žadatele o azyl či v sociálních centrech.

Šojdrová navrhuje, aby byl program Erasmus+ dostupný pro více studentů a učitelů, a ne aby peníze určené pro něj byly využívány jinde. „Osobně si myslím, že učitel, který má učit cizí jazyk, by měl strávit několik měsíců – minimálně jeden měsíc – v prostředí jazyka, který vyučuje,“ uvedla Šojdrová, podle které je Erasmus jedním z nejúspěšnějších programů EU.

Dojednána zatím není otázka vztahu s Británií po jejím vystoupení z EU v roce 2019. „Apelujeme na Evropskou komisi, aby zajistila, že Británie dofinancuje do rozpočtu programu Erasmus+ to, co se zavázala, což je poměrně velká část rozpočtu,“ řekla ČTK Šojdrová. Europoslanci ve čtvrteční rezoluci nicméně uvedli, že podporují, aby i po brexitu pokračovala výměna studentů a učitelů i mezi Unií a Británií.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek