Británie navrhla novou dohodu s EU o boji proti teroru

18.09.2017
Euroskop, čtk

Ministr britské vlády pro brexit David Davis navrhl uzavřít novou dohodu mezi Británií a Evropskou unií o boji proti zločinu a terorismu. Davis se tak vyjádřil poté, co Londýn zasáhl další teroristický útok, když v pátek v ranní špičce explodovala ve vagonu metra ve stanici Parsons Green nálož a zranila 29 lidí

Davis tvrdí, že boj proti terorismu nebude odchodem Británie z Evropské unie nijak zasažen, a zdůraznil, že je v zájmu obou stran pokračovat v úzké spolupráci při zajišťování bezpečí občanů. Británie má odejít z unie v březnu 2019. Ministerstvo pro odchod z Evropské unie připravilo návrh nové dohody, která by se měla stát právní oporou partnerství po roce 2019.

„Tváří v tvář rostoucím přeshraničním hrozbám chce Británie pokračovat v tomto typu spolupráce, posilovat ho a dohodnout se na novém rámci pokračující součinnosti,“ konstatovalo ministerstvo.

Britská ministryně vnitra Amber Ruddová řekla, že události z poslední doby v Británii a v Evropě „svědčí o tom, že zločinecké a teroristické hrozby, kterým čelíme, jsou rozmanité a čím dál víc mezinárodního charakteru“.

„Dlouhodobá spolupráce, kterou máme s našimi evropskými partnery, nám umožňuje společně na tyto hrozby reagovat a chránit bezpečnost našich občanů,“ řekla Ruddová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek