Část zemí EU je pro zdanění internetových firem podle obratu

18.09.2017
Euroskop, čtk

Devět členských zemí Evropské unie (EU) podporuje plán na zdanění velkých internetových společností podle jejich obratu, nikoli zisku. Státům by to zajistilo vyšší daňové příjmy z jejich podnikání. Na jednání ministrů financí členských zemí EU v estonském Tallinnu to v pátek uvedl francouzský ministr financí Bruno Le Maire.

Návrh iniciovala Francie, okamžitě se k ní připojilo Německo, Španělsko a Itálie. Le Maire řekl, že Rakousko, Bulharsko, Řecko, Slovinsko a Lotyšsko se „k iniciativě formálně připojily“.

Pokud se členské státy EU rozhodnou zdaňovat příjmy a nikoliv zisky digitálních společností, jak navrhuje Francie, při pětiprocentní sazbě by zdanění za léta 2013 až 2015 činilo čtyři miliardy eur (104 miliardy Kč), odhaduje zpráva europoslance Paula Tanga, kterou cituje agentura Reuters.

V současnosti internetoví giganti jako je Google a Facebook směřují všechny své příjmy do zemí, kde jsou daně nízké, jako je Irsko a Lucembursko. Země EU jako celku tak v letech 2013 až 2015 přišly podle zprávy jen na daňových příjmech od amerických internetových společností Facebook a Google až o 5,4 miliardy eur.

Na tiskové konferenci, která po setkání ministrů následovala, Le Maire dodal, že pokroku v jednání o dani z finančních transakcí bude možné dosáhnout až po vyhodnocení dopadů odchodu Británie z Unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek