Litva žádá jednotné standardy pro značkové potraviny v EU

20.09.2017
Euroskop, čtk

Litevský ministr zemědělství Bronius Markauskas vyzval k zavedení jednotných standardů pro značkové potraviny v Evropské unii. „Když si spotřebitel kupuje výrobek, který je známý v celé EU, pak přirozeně doufá, že dostane totéž od Vilniusu po Lisabon,“ prohlásil ministr při úterní prezentaci studie odhalující značné rozdíly v kvalitě potravin v Litvě a v Německu.

V rámci studie bylo testováno 33 produktů stejných značek z Litvy a z Německa. U 23 položek přitom byly v závislosti na zemi původu zjištěny značené rozdíly ve složení, ale také v chuti, barvě či konzistenci, napsala agentura DPA.

„To, že v Německu je stejná káva aromatičtější a čokoláda chutnější, bylo považováno za zvěsti. Teď jsme to dokázali,“ prohlásil Markauskas. „Je škoda, že po dvanácti letech členství v EU čelíme takovémuto problému,“ dodal.

Na rozdílnou kvalitu potravin již dříve poukázaly Česko, Polsko, Slovensko a Maďarsko. Výrobci se v reakci na kritiku opakovaně odvolávají na to, že spotřebitelé mají v jednotlivých zemích rozdílné chutě, píše DPA.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek